dimarts, 29 de setembre del 2009

Acte sobre el nou finançament amb Jaume Bosch

Jaume Bosch, president del Grup Parlamentari d’ICV-EUiA, fou el protagonista a l'acte sobre el nou finançament el passat dimarts 22 de setembre a Cal Ninyo, explicant-nos amb precisió els detalls sobre la negociació i el resultat final d'aquest llarg procés.

Un nou finançament que es caracteritza per qüestions com la justícia, la dignitat i la solidaritat. A més a més, l’acord és transparent ja que el model de finançament assegura una continuïtat del finançament de Catalunya amb uns criteris objectius, clars i reconeguts per tothom. El model pactat al 2001 deixava en mans de negociacions marcades per la conjuntura i l’aritmètica política, cosa que s’evitarà a partir d’ara.

Per primer cop, podem parlar d’un acord just perquè compleix amb una llei, l’Estatut de Catalunya, referendat per àmplia majoria de catalans i catalanes. L’Estatut estableix que l’anivellament se circumscriurà als serveis bàsics de l’Estat del Benestar, com l’educació, la sanitat i els serveis socials. El 75% dels recursos tributaris de cada comunitat es destinaran a un fons que es distribuirà de forma anivellada d’acord amb la població, cosa que garantirà que les CCAA estiguin en igualtat de condicions.


A totes llums, el nou acord de finançament és un acord digne, amb unes xifres que permeten per primer cop que els recursos per càpita de Catalunya estiguin per sobre de la mitjana. En concret, se situarà cinc punts per sobre de la mitjana de comunitats autònomes el 2012, és a dir del 96% actual al 105%. Aquest és l’índex que li correspon en l’aplicació estricta del principi d’ordinalitat. El principi d’ordinalitat fa referència a que l’ordre en el rànquing d’assignació de recursos que ocupi cada Comunitat Autònoma després de l’anivellament no pugui ser pitjor que el que tenia abans de la redistribució. Amb l’antic model es podien donar situacions en que la 3a CCAA amb més recursos per càpita quedava relegada a la 10a posició després de l’anivellament.

Per últim, és un model amb principis federals i solidari amb la resta de l’Estat, cosa que cal destacar donat que la dreta espanyolista està realitzant durs atacs negant aquesta qüestió. La realitat és que en el nou model guanya tothom. L’estat invertirà més de 11.000 milions d’euros que aniran destinats a les CCAA. Però ara, amb mecanismes clars, justos i lògics. D’acord amb l’Estatut, s’articula de forma semblant al finançament que existeix als Estats federals: una part dels recursos tributaris propis de cada territori es destinen a la solidaritat, una altra part reverteix en majors ingressos per a cada Comunitat. Estem davant, per tant, d’una important descentralització política de l’Estat Espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada